فضا ی مجازی ، یکی از موضوعات پرطرفدار جهان امروز است ! که به عنوان پر چالش ترین ، به روز ترین ، مسایل جهان مطرح میشود.اینترنت براي متخصصان و دانشمندان و پژوهشگران بستري فراهم کرده ! تا در آن اطلاعات علمی در سطح جهان را به اشتراك بگذارند ! و از دست آورد و نتایج تحقیقات یک دیگر بهره برداري نمایند، اما اکثریت افراد جامعه ، بیشترین استفاده اي که از اینترنت می کنند، استفاده فراغتی و سرگرمی می باشد.آیا تا کنون از خود پرسیده ایید که ، مزایا و معایب شبکه های مجازی چیست؟و چرا طرفداران زیادی دارد؟!

فضا ی مجازی
فضا ی مجازی – داغ ترین تیتر مجلات – مزایا و معایب
اینترنت رسانه اي منحصربه فرد است؛ زیرا شیوه هاي ارتباط مختلف و انواع محتواها (متن، فیلم،تصاویر و صدا) در یک رسانه ی مستقل ، فراهم شده است. فضا ي مجازي به عنوان یک پدیده، فرصتی را براي کاربران فراهم می کند ، که بتوانند اطلاعات و خدمات مورد نیاز خود را در هر زمان، هر کجا و به هر میزان که بخواهند دریافت کنند و یا انتقال دهند.
دنیای مجازی چیست؟
دنیاي مجازي شامل اینترنت و شبکه وسیع جهانی است ! که با اصطلاحاتی چون ، جامعه مجازي و فضاي مجازي مترادف است. در حال حاضر دو حقیقت در مورد دنیاي مجازي مشخص است. 1- آن که دنیاي مجازي در کنار دنیاي واقعی ، موجودیت پیدا کرده ! و 2- آن که دنیاي مجازي با سرعتی بسیار زیاد ، در ابعاد اجتماعی، اقتصادي، فرهنگی، سیاسی دنیاي واقعی نفوذ کرده ! و به طور پیوسته نیز در حال تغییر، تکمیل و یا تخریب این ابعاد است! به طوری که مردم دنیاي واقعی در عین بهت و لذت ! از ورود به دنیاي مجازي و دسترسی ، به حجم نامحدود اطلاعاتی و تفریحاتی آن، دچار گیجی و ازخودبیگانگی شده اند .اینترنت ابتدا در کشورهای غربی به صورت رسانهای ، همگانی رواج یافت و بعد از مدتی دیگر کشورها را نیز دربرگرفت ! و به ابزاری موثر در انتقال و ترویج سیاستها، فرهنگ، اقتصاد و … کاربرد پیدا کرد.
اسلاوي ژیژك در این رابطه می گوید که :
” تکنولوژي مجازي ساده ترین ساختار ظرفیت ما را براي آرزو کردن و خواستن، از هم پاشیده و متحول خواهد کرد “
مزایا
1_ عمومی بودن این فضا که به هر شخصی در هر نقطه از جهان امکان میدهد ! از طریق این فناوری به راحت ترین روش، جدیدترین اطلاعات مورد علاقه خود را بدست آورد.همچنین تاکنون مرزهای جغرافیایی یا سیاسی، نتوانسته جلوی استفاده از فضای مجازی و گسترش آن را بگیرد.
2_ کاهش هزینههای اقتصادی، اجتماعی و …با استفاده از امکانات موجود در این فضا، همچنین کاهش رفت و آمدهای غیر ضروری درون شهری ! و در نتیجه کم شدن مصرف انرژی و کاهش آلودگی هوا ! و کاهش مصرف کاغذ و هزینههای چاپ و نشر ! و سایر هزینه ها با استفاده از امکانات موجود در فضای مجازی.
3_ دستیابی راحت به اطلاعات تخصصی در زمینه های مختلف ! که در سطح جهان بصورت مقاله، کتاب، نرم افزار و … منتشر شده و میشود.
4_ تبادل اطلاعات و ارتباطات در فضای مجازی ، بدون محدویتهای که در دیگر رسانهها که معمولا در آن ها عده ای گوینده ! و نویسنده هستند و جمع دیگری فقط شنونده یا خواننده.
5_ جذابیت و تنوع در فضای مجازی و مخاطب که این امر ، در کنار تنوع و جذابیت فضای مجازی تاثیر بسزایی در جذب مخاطب دارد.
6_ گسترش عدالت رسانهای: با وجود فضای مجازیمجازی و فناوریهای مختلف دیگر اطلاعاتی و ارتباطاتی، تمام افراد حتی در دورترین نقاط نیز میتوانند به شکل برابر، از این اطلاعات بهره برداری کنند.
7_ گسترش تعاملات و تبادل نظرها با سرعت بالا در فضای مجازی! و بخصوص در «شبکههای اجتماعی» که این امکان را فراهم می سازد که افراد به تبادل عقیده و افکار بپردازند و…
معایب
1_ به وجود آمدن نارضایتی های خانوادگی
2_ اختلال در شکل گیری هویت نوجوانان
3_تعارض ارزش ها ،از دیگر مشکلات دنیای مجازی، ورود ارزش ها و فرهنگ غربی به درون خانواده ها ! و ایجاد تغییر در نظام ارزشی خانواده هاست.
4_منزوی شدن ، امروزه در زندگی اجتماعی، فضای مجازی جای دوستان و نزدیکان را گرفته ! و در واقع جایگزین روابط دوستانه و فامیلی شده است
5_ایجاد آشفتگی در خانواده ها، همچنین شکستن حرمت ها
6_کمرنگ شدن نقش نظارت خانواده ها بر فرزندان خود

فضا ی مجازی
7 نمونه از بیماری های شایع دنیای مجازی
1_خستگی چشم
2_ اضطراب سلامتی/ فاجعهسازی از درد
3_سردرد (سردردهای تنشی،سردردهای مزمن روزانه،سردردهای استرسی)
4_نشستن نادرست پشت رایانه و درد پشت
5_ افسردگی فیسبوکی
6_خشم اینترنتی ، با وجودی که ممکن است خشم اینترنتی به تنهایی برای سلامتی افراد مضر نباشد ! اما میتواند به آزار اینترنتی و حتی شاید به خشونت بینجامد.
7_اعتیاد به اینترنت
امید است که از این فناوری به بهترین نحو استفاده شود.
